Ik werk sinds enkele jaren mee aan Europese onderzoeken naar de effecten van bosbeheer en klimaatsverandering op insecten in bomen en bossen. Recent is er weer een nieuwe publicatie verschenen waar ik aan heb bijgedragen. Dit onderzoek richtte zich op het effect van breedtegraad en plantdichtheid op insectenvraat van jonge eiken. Voor dit onderzoek is er van Finland tot Spanje onderzoek gedaan in eikenbossen.
https://bsapubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajb2.1596
Eerdere onderzoeken gingen onder andere over het effect van meer dood hout in bossen op zeldzame, maar ook algemene soorten. Voor deze onderzoeken verricht ik veldwerk in Nederland en Zweden.
Het Sint janslot van eik dat zich meestal rond midzomer laat zien. Het opnieuw uitlopen van bomen gedurende het groetseizoen is een fenomeen dat niet alleen bij eiken te zien is. In Nederland kan de eik zelfs enkele keren per jaar opnieuw uitlopen. Onderzoek naar zogenaamde hoogstobben in Dalarna, Zweden. Onderzoek van ons liet zien dat de dood houtkever Peltis grossa, een zeldzame zogenaamde ‘oerwoud relikt soort’, goed reageert op kunstmatige hoogstobben.
Voor eerdere onderzoeken zie
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/oik.05497
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006320712002789